wItH lOvE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, September 19, 2009

kisah cendol pulut...




pas smpai je dari srawak aku demam..huhuhu..cian en.biskut..da la keja..nk kena jaga aku ag..huhuhu..cian2..tiap mlm pas balik keja msti nk tgk aku dulu..tq erk en biskut.. ade la 1 mlm tue..time die baru balik keja..aku cakp cam gini kat die..

aku : abg..nk minak smting ley tak (ayat mengharap neyh)


die : ye syg..ape??


aceh...syg pulak..


aku : ala...org tringin nk mkn cendol pulut la yunk...huhuhu


die : cendol??...ok la t abg balik keja klo ade abg beli k...


aku : betul?? (ngan muke penuh ceria..cam org ngidam laks...)


die : ye syg..


alhamdulillah...hope ade la ape yang aku hajatkan sangat tue..uhukhuk...mmg aku teringin sangat nk mkn cendol pulut neyh... malam tu da kol 11..en.biskut tak balik lagi...pg tadi sbelum g keja da janji nk balik before malam..nampaknyer tade rezeki la aku nk merasa cendol pulut..uhuhuhuh..sdey seyh time nie.. dalam kol 12 lebey en.biskut smpai umah dengan muke leteynyer...aku wat dun know jer...konon majuk la...tapi ngenangkan muke letey die tu kensel la nak majok..huhuhuhu.. pagi besoknyer da tiba masanyer aku terbang balik ke serawak pas dekat dua minggu aku kat semenanjung...sdey nk tinggal die yg keja smpai lewat mlm..tapi nk wat macam mana..tepaksa.. sdey nie..mlm tu abeskan mase ngan incik biskut...sembang2...gurau2..cubit2..huhuhuhu..pastu tanye la die...

aku : abg keja tak besok neyh??


die : keja lew...tak pe masuk lewat ckit..anta awk dulu..


aku syum jer nengok die...maklum la..da 2 minggu kat smenanjung jpe pas die balik keja jer.. pg bsoknyer aku bngun..mandi...siap2 jap ag incik biskut dtg jemput n anta g airport...on da way nk g airport tue aku diam jerk (sdey weh nk tinggal die..2 minggu ag jerk nk raya...)...tgk jam da kol 8 pagi..huhuhu..flight kol 9..nasib la putra jaya tak jauh dari airport..huhuhuhu sdey nie.. smpai je airport..aku pon begegas la nak g check in..skali pegawai yg jaga kat citu cakap "sori deq kuanter da tutup"..aku da naik cuak da time tue..aku pon ckp la kat die.."tak pe sy bkn nk check in beg pon..nak amik tket jer"...pastu pegawai tu pon ckp la soh aku g kuanter yang ujung skali...aku pon jalan la ngan incik biskut g kuanter ujung tue..huhuhu..smpai jer sana aku mintak la tket aku..time tue ade ag 30 minit sbelum flight berlepas...bertapa panas dan membaranyer hati aku bile org tue ckp flight da berlepas..naik angin betul aku..aku tgk la jam aku..time tu da kol 8:45..aku toleh tgk mke incik biskut smbil wat muke paling ksian skali..aku ckp kat die

aku : abg tgk jam awk jap da kol bape..


die : kol 8:47 nape??


aku : bodoh punyer org..sengallll..

mmg aku da lost da kat ctu ase nk nangis pon ade..nie 1st time aku tertinggal flight taw..sdey giler da la minggu dpn da mule klas...incik biskut punyer muke relaks jer..tade ase simpati pon..huhhu

aku : abg..aten da tertinggal flight..sdeyyyyyyyy...


die : da tue nk buat mcm mana da terlepas..


aku: tapi masalahnyer flight tu terbang awl sangat nape...


die : hurm..da2 jum duduk dulu k..


aku : huhuhuhuhu...sdeynyer..


die pon papah aku g duduk..da jadi drama swasta da kat citu..tapi nk buat mcm mana..aku bebetul sedih...huhuhuhu...incik biskut tgk je aku membebel dari tadi..diam jerk die...tetiba tak pasal2 die ketawa..aku naik angin betul la...

aku : nape awk ketawa??awk suke la sy telepas flight nie??

die : abg tak ckp ape pon...(ketawa bebaki lagi)


aku : hurm..kesian kat sy terlepas flight..


die : haaa...tu la abg da ckp..mana boleh balik lom jumpe mak mentua..lom jumpe adam ag..


aku : mmg la nak jumpa tapi awk tu sibuk sangat..


die : okek kite balik k syg..


aku : balik mana pulak??...huhu


die : balik umah kite la...ekekkekekke


aku da plik..mana datang umah aku ngan die nie...da la ngah sdey...spanjang perjalanan balik tu tak abes2 aku menyumpah AIRASIA..ape la masalahnyer..dengan pegawai sombong...geramnyerrrr...die lak tak abes2 asik ketawa jer...smpai je umah aku pon g la masuk bilik semula..rehat tenangkan fikiran...aku tanye la die
aku : abg tak keja ke ari nie??

die : da cuti la..
aku syum lebar..hehehhe..cuti...yes..yes...

aku : ye ke nie cuti..jap ag g jugak..


die : ye syg oii..da cuti...


mule la aku mengulat..hehehhe...


aku : erk..


die : suke erk??


aku : tak ckp ape pown k...


die : ok fine..i'll fine another jop..


aku : ala jangan la...rehat la..asyik keja jer...cian chayang2 aten nie..


die : heheh..syg gak erk..da g besiap..jum kuar g cari juadah berbuka..


aku : okek..tunggu taw..


die : ye syg..abg tunggu nie..cpat2..


aku bangun la g siap2..sbenarbye tak yah siap beria sangat pon...aku kn simple jew..tade nyer nk letak make up tebal2..da siap suma aku kuar tgk die ngah nonton tv..malas ag nk kacau..biar dulu..g dapur basuh2 pinggan ape yg patut aku duduk sbelah die..

aku : abg...tringin la nk mkn sup abg masak...(ayat yg tak bley blah skali..)


die : ok...jap ag kite beli barang okek..


aku ngan die pon kuar la...jalan2 jap..pusing2 jap..dalam hati nie ingat cendol pulut jer...pastu aku tegur la kat die..


aku : abg kang ade stall jual cendol pulut berenti k...aten nk..


die : ok syg..jap ag jpe stall tue kite brenti k..

pusing punyer pusing punyer pusing tade pon...sdey la..malaysia nie da tade org jual cendol kew..huhuhuhu....muke aku da masam da..letey 1 hal..tak jumpe cendol 1 hal...

die : sabar erk aten...jap ag ade la tue..


aku : ye la...:(


dalam jalan2 tue kte org singgah la kejap kat kedai tepi2 jalan tue..ade lasatu acik indon nie jual cendol...die soh aku g tgk kat kedai tue...aku pon dengan langkah malas g la turun tgk kdai tue..

aku : akak ade cendol pulut tak??


akak cendol : tade la deq..hari2 ade..hari nie tade..


eleh akak nie..cam tue lak jawapan die...huhuhu..org da la tringin nk makan cendol pulut nie...

aku : tak pe la kak...trima kasih yer..


smbil malas aku g kat incik biskut...


aku : abg tade la cendol pulut..ade cendol biasa jer..


dia : amik je..kurang2 awk rasa jugak..

aku : tank la...


die : ok tank sudah..belikan sebungkus untuk abg..


aku : ok la...


smpai jer umah..time berbuka..aku yg makan cendol tue..hehehhe..die ketawa jer..senget btol..nk wat cam ner..da sangat teringin nk rasa..aku tgk die minum cam sdap jer..aku pon ape lagi...hihihihihi...

p/s alahai..sib ade acik indon tue taw..

Wednesday, September 16, 2009

terima kasih H1N1..

hihihi...msti korg plik tgk entry aku kalu nie kan2...sebenarnya aku takut..tapi da lpas suma benda aku berterima kasih lak tuk h1n1...sebulan lepas kolej aku dilanda wabak yang menyeramkan dan menakutkan suma penduduk dunia termasuk lah aku...huhuhu..so untuk mengelakan sebarang kemungkinan aku terkena jugak wabak nie pelbagai protection la aku guna..mask la..basuh tangan slalu..mandi slalu...cam tue la kiranya..

tapi kuasa tuhan sape yang taw...kolej aku di landa jugak wabak tue..pada awlnya hanya 5 org student jerk yang kena kuarantin..tapi jumlah tersebut meningkat dengan begitu cepat sehingga akhirnya kolej kediaman aku iaitu blok I di jadikan blok kuarantin..hukhukhuk...sedey taw..kteorg terpaksa berpinda ke bilik tumpangan kat blok2 lain...

aku ngen rumate nie secara on da sport da jadik AJK kesihatan laks..pantau budak2 blok kot2 ade ag yang tunjukan tanda2 h1n1 nie..ketua blok n AJK2 lain suma balik cuti sbb time tu ngah cuti mid term...

pastu ade 1 ari tu aku ngan rumate kuar la nk tenangkan fikiran..serabut dowh tgk bdk2 sakit nie kuar bilik sesuker hati je tak pakai mask...t bejangkit kat org cam ner..huhuhu..pastu aku pon g la merempat kat bilik TV blok lain..esoknyer ramai giler student yg 1 blok ngan aku aku nk balik umah...sape tahan tgk bdk2 yg da kena nie teruk giler..mata merah..muka cam org kena salai..cian giler durg..tapi ape boley buat..dugaan suma tue..

dalam hati kecik nie doa la kat tuhan moga2 aku tak kena...time tu aku baru je baik demam..n aku la org yg paling senang skali yg nk bejangkit..huhuhu..tapi alhamdulillah..suma selamat..
rumate aku nk balik semanenjung..aku cam sdey la die nk balik...pastu die ajak aku balik skali..perh...cuti ade lbey kurang bape ari je ag..da la tket bapak mahalnyer time tu...dkat 400 woo..aku ckp la ngan rumate aku...tank la balik..tket mahal sangat..die ckp ala balik la kak..bahaya duduk sini..aku pon pikir2..pastu die ckp tade balik jugak..tket ayah die da beli..dari kuching katanya murah ckit..so aku pon cam ok je la..kte org pon kemas la baju yang nk bawk balik...ala kadar je..2-3 helai...ag pon kan balik jap jerk...keadaan terlalu bahaya tuk kteorg gerak g kuching at last kte org terbang dari bintulu jugak....huhuhuhu

hukhuk..aku ngah gado ngan en.biskut time tue..apekah betul..pning la jugak fikir nie sape nk dtg amik aku kat airport..aku pon koling2 la abg aku...die pon soh aku ckp ngan en.biskut dulu..so tpaksa la aku kol die..1st time bunyi die tak angkat..merajuk la tue...2nd time baru angkat..huhu

aku :hellow..assalamualaikum awk..

die : hmm...wslm...

aku : busy kew??..gangu jap boley??

die : da abes kew marajuk??..ape masalah awk nie??

aku : sy nk balik..

die : balik mana??

aku : balik semenanjung la...

die : bile??...ujung tahun nie??

aku : tak...jap ag kol 4...

die : bile???

die ni tak dengar ke buat2 tak dengar ke tak paham..

aku : petang nie sy smpai airport kol 6 petangggggg

die : betul nie??

aku : tak caya da la..nk soh die jemput..tak pe la...huh!!

die : dah jangan nak ngade..smpai kol bapew?

aku : awk nk jemput kew??

die : org tanya smpai kol bape..

aku : kol 6 smpai la..

die : yeaaaaaaaaaa...die balikkk..

(kat blakang riuh je dengar...)

aku pun besiap la sbb nk g airport..smpai je airport da check in nie...flight lak delay..alahai..tpaksa la tunggu..aku pon mesg die dulu..

"abg flight aten dlay 30 minit.."

die pon balas

"ok"

aku balas la balik

"cam tak caya je nak balik nie...aten nk balik.."

jap je die pon balas

"ok"

haiyak..tak romantik lansung..sabar je la...smbil tunggu flight tu aku besembang2 la ngan rumate kesayangan aku tu..huhuhu..

naik je flight dlm 2 jam smpai la..time tu lebey kurang kol 7 da la...aku tgk2..intai2..mane la mamat neyh..tdi ok2 aje..skung org da smpai die lak tade..eee..

smbail ngok ngek..ngok ngek tu aku pon g la tempat yg aku shuker...Mcd..weee...sundea 1..vanila + strawberry..yummy..dapat je aku amil la 1 meja..smbil tgk org kot2 en.biskut ade dalam ribuan manusia tue..tapi hampa..aku pon on la baby chumel2 aku tu...on9 MiRc jap..layan2..pastu ade 1 mesg masuk...

"awk kat new"

aku pon balas la..

"kat tempat yg sy suke la..cam tataw pulak"

aku tgk2 la kot die ade..hampa jerk..senget...mesg ingat da smpai..aku pon layan la ag chatting..layan punya layan tetiba ade 1 suara bagi salam...

"assalamualaikum..."

perh..mmg ase nk tepelanting je semua benda yang ade kat situ...upe2nya die..

"ape la awk neyhhh"

"ala..awk tue..abg da kat blakang awk 15 minit taw..tu la sibuk la lagi chating.."

alahai..sedapnyer dieee...aku ni da tunggud die lelama..eeee..ape ag..aku pon salam la die..die pon duduk la ngan aku kat ctu jap..soalan pertama die...

die : ape masalah awk nie sbenarnya aten??

aku : tde pape..ape awk nieee..

die tgk je aku cam nk telan..waaaaa

die : da tu kasi mesg pelik2 kat abg nape??...cuba ckp kalau ade yg tak puas hati..

aku : tade la...da la jum la..kat cnie ramai org..t tkena h1n1 lak...

kami pon bangun n berlalu la dari mcd tuh..eskim pon mkn tak abes..tekejut kat die..senget...
sbb h1n1 aku dapat jumpe die..hihihihi...jum la layan pic2 aku sblom aku balik ari tue...




pic aku ngan rumate tesayang...waaa..flight dlay pulak..




nk masuk ke tank..hehhehehe



penantian berakhir..huhuhu...



kenderaan haku la nie..nk brulang alik...



pic last sebelum aku masuk ke perut pesawat..huhuhu

p/s korg klo nk merajuk ngan boifriends korg jangan la time2 yang sesak cam aku..pada awlnyer aku merajuk ngan die ingat nk bawak diri la g mukah ngan member aku tenangkan fikiran..skali beg yang aku kemas2 tu balik ke smenanjung upanya...thanx to syaz coz dahulukan dwet tket..aku slamat skung nie...:)

tunggu crita aku ag di entry akn datang..banyak benda yg jadi sepanjang aku kat semenanjung..tungguuuuuuuuuu...

Saturday, September 12, 2009

tringat pulak zaman sekolah2 dulu...

bile kenang zaman kecik2 nie...boley buat kite tersenyum sendiri....hihihi..jum kite imbau zaman kanak2 kite...



kat skola ade salesman jual buku
cerita.
ari ni bg list, esok mintak duit
beli walaupun cerita buku tu dah tau.

salesman susu pon camtu gak.




kat library, budak2 mmg baca buku tp
just tengok gamba je.
bile ade program
Nilam, sebok semua nak pinjam buku.





RMT kat skola mkn x best, tp yg
berduit pon join RMT, x phm....





pakai pensel box yg bole bukak dpn
blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.




- main lwn pemadam, syg nak guna utk
padam.
padahal itu fungsi sbnr, utk padam!






- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm
ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.



-

cikgu pakai pembaris kuning pjg.
Ade

pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu
pgg pon kat situ.




- bulu ayam jd ramping krn sering
dijadikan rotan.




- time pendidikan seni, lukis sume boleh
tp bile time kaler sume hampeh.
ade gak
buat anyaman pakai kertas warna, kolaj

la, ape la...




- main game 2D.
super contra, super
mario, street fighter, sume pakai tape.





- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole
tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.





- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...




- balik skola beli JoJo xpon Dendang.
Tora pon best gak.

Beli se mata2 nak
mainan, coklat die x mkn pon.




- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die
kat tV bole tembak alien tu...




- Siri kartun; power rangers, ultraman,

transformers, ninja turtles,
Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.


jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x
smpt lyn bende2 ni.
kite akan sentiasa
berubah, cume asal-usul kite yg
permanent.
huhu~

ni la baru zaman kita kawan2










jum buke puase...


bulan2 puase nie..macam2 tringin nk makan..nk je yang pedas2..yang sejuk2...macam2 la...hihihi

nie antara juadah yang best la..yummy...





















ahaks..sdapnyer juadah berbuka...

pantun raye la pulak...

Kelantan...

Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
Kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale sepita


Terengganu.. .

Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung gile


Pahang...

Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin


Johor...

Cegitu cegini awak suke
Awak suke kite tak suke
Esok luse hari raye
Sama-sama bersuke rie


Melaka...

Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok


N. Sembilan...

Masak lomak cili api
Campo dongan! daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri

(org kolumpo jgn kocik ati!!)


Selangor/K.Lumpur. ..


Wa cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat tak tau
Angpau ada bagi gua dulu


Perak...

Gulai tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupai
Pandu hemat ingat kampong
Asal teman selamat sampai


Kedah...

Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau


Penang...

Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai pesemboq
Lepas raya usah dok triak
Kalu ceti mai ikut dapoq


Perlis...

Padang besaq kecik aja
Tempat siam lalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utangCool

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

hApPy BiRtHdAy PhArIsH

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

~my konvokesyen day~


Myspace Clocks, Fun Clocks at WishAFriend.com