wItH lOvE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, March 20, 2009

grop camping


hihihi...alow sesuama....kali nie aku post pasal pengalaman aku waktu ade dalam hutan slama seminggu....i like...hikhikhik....(ag pon mood nk mengupload gambo ade)

aku mula menjejakkan kaki ke dalam hutan pada 3/3/2009...mula menapak ke hutan yang ader dalam kolej nie gak....sangat soker masuk hutan bab t aku ley jpa banyak benda yang tadew kat luar..macam kubang yang sebesa penyepak dan sebagainyer...

kte org btolak dari kolej dlm kol 8 pagi...sangat sejuk...dengan berbekalkan keazaman yang tinggi aku ngan kenkawan yang seangkatan pown mula r berjalan....smpai jer kat separuh jalan kami nampak ade lori pakcik yang tlg hantarkan barang2 yang bebesar yang tak daya tubuh kecik nak bawak....

dengan keazaman yang tinggi salah sorang dari kawan ku yang kami panggil didi menahan lori tersebut....yihaaaaaaaa..aku dapat naik lori....pengalaman beb...sangat soker juga...ade kat blakang tue..lompat2 gitu...siap ley wat pilem ag...hakhakhakhak!!!!

smpai jer kat tapak 1st kem kami pown mula la membina bungalow kami sendiri...time tue kami d tempat ka 1 kemah 3 org....huhuhu..aku dpt ngan kenkawan yang tak berapa sebulu ngan aku r...kusut r gak memula tue...tapi lek jer...aku datang wat keja...hihihi...
pastu siap la bungalow yang aku idamkan....tadaaaaaaaaaa..........



nie la bungalow idaman kuuuuu....hihihihi


pastu sesuma pon sibuk tuk memasak....dlm kol 12 gak r kteowang dapat mkn...hiksss..bkn apew...kte org di ketuai oleh tukang masak yang best...miss bulu...sdap giler klo korg nk taw....walaupon just sadin jerk...tapi sweet biler kte mkn beramai2 dalam keadaan semulajadi yang mmg akan menambat jerk hati sesapa yang ade kat citu....aku r tue...hakhakhak..

pas settele mkn..kami pon bsiap2 tuk amali pertama kami..iaitu sivikultur hutan..huehuehue..mencabar nie klo korg nk taw...tugasan kali nie..kteorg kna berjalan agak jauh la tuk smpai tapak amali..pastu kteorg kna tanam pokok kat jalan balak yang da di tinggalkan lbey kurang 17 tahun....

korg nk taw...1st time aku smpai kat set agak tekejut la....sebab kawasan yang da penah jentera2 masuk curik balak dlm upm ni tade pokok besar pown....kesiannnnnn...

mmg kuang ajo itu pencurik...aku...sebagai rimbawati yang sayang bangat sama hutan pon mengambil tindakan...aku tanam 2 batang anak pokok balak kat kawansan tue...suma org kna tanam 2 batang ank pokok balak..kami ade 43 org..maknanya...

43 x 2 = 86 anak pokok....

sangat soker klo korg nk taw....bangga..t anak cucu ley tgk pokok yang nenek dia tanak..hakhakhak...sapew curik pokok yang aku tanam tu tak berkat idup dia...



nie adalah dua baby aku yang aku tanam...pokok sentang ngan pokok hape tah 1 ag lupa...


pastu berlaku lah proses mengorek tanah yang di bantu oleh kawan2ku...ape yang penting??????????....kerjasama!!!!!!!~~~~




kna korek lubang separuh lengan..baru pokok yang cumel nie nk idup...


hihihi....aku pon korek la lubang tuk baby yang cecumal nie....semoga pokok yang haku tanam nie hidup segar bugarrrr...100 tahun ag ley la tgk pokok aku tanam jadi balak....




hamik gambo dlu ngan pokok.....



haaa...masukan pokok...kemudian timbus smpai akar....

hiks~~~~....sweet tak haku....hakhakhak...


tadaaaaaa...da siap pown aku tanammm...


semoga pokok2 yang aku tanam nie idup lew...bebakti pada tanah dowh.....pas abeh kami tanam2 pokok2 nie..kami pon balik la ke tapak kem kami...nk rehat..masak2..madi2...pastu nk tido...besoknya ade ag yang lebih mencabar menanti...

4/3/2009

seawal kol 6 pagi kami bangun tuk kemas kemah kami...ari nie kami akan merentas hutan tuk ke tapak kem yang lain lak....perrhh....kata Dr. ong..pensyarah aku..kami akan mengambik masa selama 1 jam tuk smpai ke tapak kem seterusnya..korg...1 jam jalan dlm hutan tak sama taw dgn 1 jam jalan dalam mall..hakhakhak...sengal....aku pon bdoa semoga tuhan permudahkan perjalanan aku ari nie....


pas jer amik bekpas...kami pon mula la bsiap2 tuk gerak ke tempat yang laen...



kuch2 hotaheiii.....satg aku nak jalan jauh...hamik gambo dulu...


aku pon nengok la beg yang aku bawak...agak berat la sebenarnya.....huhuhu..tapi tak pe..aku cabar diri sendiri supaya aku dpt smpai kat next pit stop dengan barang2 aku sendiri...tak perlukan bantuan sesapewwwww....apple bolehhhhhhhh!!!!!!


nie la beg yang akan aku galas jap ag....


memang perjalanan tue sangat2 la mencabarnyer..sesapew yang tak tahan mmg da down...aku pon ampir2 putus asa gak..korg bayangkan la...dengan beg ag...aku kna naik turun 3 buah bukit..panjat2..aku tesungkur cium tanah 2 kali...abeh lutut lebam...tapi bebekalkan semangat yang ade dalam diri...alhamdulillah..aku berjaya smpai tapak kem seterusnya tanpa bantuan sesapa pon...terima kasih tuah kerana memberikan aku semangat yang kuat...

smpai je tapak kem seterusnya..kami pon wat la kemah ag....settel wat kemah masak la..kayu api group aku tank idup sebab tanah basah...so tgh ari ikat pewot r...sdey taw..tapi tak per...kan aku rimbawati....

kol 2 bermula ag amali sevikultur..kali nie kami kena menebas 1 kawasan hutan skunder yang pokok tank tumbuh...1st round kenkawan aku la tebas..aku lek2 dlu...tak makan tadew tenaga...hikhikhik..past settle tebas2 bagai tu..aku pon masuk la kawasan tu tuk second round iaitu menggali lubang....kali nie...sorg student kan gali 6 lubang...n kna tanam 6 anak pokok...wew~~

nk gali 1 lubang pon agak siksa la sbb tanah dia agak keras...tapi aku gali gak...chaiyokkkk...kerja2 penggalian tpaksa di tangguhkan kerana memberi peluang tuk student makan..rest...maknanya smbung besok la....pastu...kteorg pon balik la kemah...masak...yeahhhhh..api suda idup...ley masak meggi...makanan dlm hutan..biase la...

pastu amali petang tue di teruskan lagi..kol 5 petang..ini dia..amali yang ku tunggu2...wildlife...hihihi...ptg tue kami kna pasang perangkap...sangat sokerkan pengalaman ini...


1st step..macam besa....amik gambo dulu..hahahha


nie la mist net..nk tangkap kelawo...tarsius...


amali nie agak plik ckitler...sebab binatang2 nie tak suka kuar sensiang..deorg ske kuat memalam..so..pas settle pasang net nie kami balik kemah dlu...masak tuk mkn mkn...kol 9 kang pemeriksaan net pertama akan kami wat...yihaaaaaaaa......dapat ke tak....

dlm kol 9 suma da ready2 nk g tgk net..soker sangat...hihihi....aku suka ngan haiwan..so tadew masalah la..

1st net yang kami smpai hampa...tadew pown kelawo..yang ade just ranting2 kayu jer...pastu g lak ke net kedua...yihaaaaaaaa...adeeeeeeeee...hehhehe..kelawo pemakan buah....sangat sokerrr....dia lekat kat net tue....pastu try nk kuar..ksian pon ade..tapi kami just nk wat kajian jer...nk nangok jerk...kang lepas balik ler...



nie la hasilnyer..kelawo.....ske geget2 org nie...sangat nakal...

pastu g check ag....tetiba...........burung hantuuuuuuuuuuuuuu.......yihaaaaaaaaaaaaa




nie hasil seterusnya pada mlm tuee....burung hantu...sangat chumelll



pas abeh check suma net..hasil yang kami dpt kami bawak balik kat kem...nak amik berat...pastu ukur la apew yang bley di ukur....letihh...besok kami kna wat rondaan kali kedua..g tgk net dlm kol 5 pagi.....giler rrrr..huhuhu....



5/3/2009



seawal kol 5 pagi kami bangun tuk rondaan kali kedua....dengan harapan adew la haiwan2 yang cecumil lekat ag kat net kteorg...


g check kat net2...ade kelawo..n seko ag burung hantu...sangat soker....kali nie dapat kelawar pemakan serangga....




ini dia kalawo nyer..bkn yang pakai baju ijau tu....



sanggup ku berjaga kol 5 pagi tuk nengok durg yg comel2 nie...pas round suma kawasan..kami pon rehat la smentara nk tunggu amali tanam2 pokok laks...smbil tue kte org pon bgambar lew ngan haiwan2 nie....




nie adalah en katak yang sangat comel..ase nk seom2 jer...





nie la rupa si comel kelawar pemakan serangga....



nie lak si comel kelawar pemakan buah...



telepas nie mati aku nk tangkap semula....huehuehue...bulu dia sangat lembuttt



nie gambo ngan en burung hantu yang sangat garang...nie klo telepas lagi aku mati...



hensem tak en burung hantu nie....hihihihi



nie adalah yang last...tarantula....urghhh...sangat cantik korg taw..dia ngah bawak telo yang ade baby.....jangan main2 ni...sengatan dia ley membunuh dlm mase bape minit jer...klo nk bunuh diri..silalah masukan tangan ke dalam lubang tersebut....heuhuehue



smpai time amali sivikultur kami pon mula la memanam pokok..sorg 6 anak pokok...wew~~~...Dr ong janji ngan kami..pas settel tanam t 1 papan yang ade nama kami akan d pacakan di kawasan tue....aku banggaaaaaaaaaa....sumbangan kepada u taw..kepada alam..dan kepada dunia....hiksss~~



itu ialah aku yang sedang memanam pokok...masih mampu syummmm...



saje nk memanjew ngan korg..hihi smapingan nie...



tangan apple abeh leluka....naik bijik2..almaklum la..ade elergic skin...tapi tu bkn penghalang tuk apple jadi rimbawati yang berjayaaaaa.....



ketenangan air d tapak kem....beshhhhh...sejuk jer....

pastu kami pon meneruskan aktiviti brulang kali...round dam melawat...gambo banyak..tap banyak gmbo perasan aku....ari ketiga..btry camere suda flat...hukhukhuk...tadew gambo ag da...uaaaaaaaaa....
tapi alhamdulillah...aku slamat masuk n kuar...1 kepuasan yang takan aku lupakan....hiks...




Tuesday, March 17, 2009

epy bufday princess part 2

heheheh..tetunggu2 tak...hakhakhak..oke jum smbung cita....pastu kteorg pon gerak r g kdai kek lak..aku tanya r dia


"pehal lak ko brenti kat cni..(kdai kek)"

dia pown jawab..


"aku nk mkn kek la.."

aku pon tblur jap...


"ok2..ko g r masuk..aku tunggu kat luo..(sbenarnya mmg malas nk masuk kdai kek..coz aku suka kek..bkn snang)"


pas bapew min dia pon kuar ngan satu beg plastik yang kcik n chumel..


"beb jom g mail sate..aku tringin r nk mkn sate"


aku ajak die g makan sate la..aku nk blanjew kawan baek aku nie smpena umo aku yg ke doplo nie...

"ok jer..jom"




kteorg pown gerak r nek moto lagenda dia g kdai sate...smpai jer kdai tu kte org duduk la..oder air...oder sate...hihihi..jangan mare erk..
tetiba dia kuarkan kek tadi..wew~~
supprise bufday gurl...hahahha...dia blikan kek tue tuk aku rupanya...terharu beb....ade gak org yg nk sambut bufday haku...hihihi..ase nan nanges jer time tue....gila r...
pastu dia kuarkan 1 beg...kasik kat aku...siap ckp..

"epy bufday aten...nie jer yg aku mampu...t kte balik smenanjung aku bawak ko mkn kek yg best ckit.."


aku sangat terharu...hukhukhukhuk...
aku pon kuarkan la adiah yang aku bli tuk dia tadi..aku ckp..


"amik la...friends 4 eva"..




hihihi.....sweet tak korg??
best dowh...wlaupon jauh dari fmly..aku still ade kawan..hiks~
kteorg pown mkn la...


nie r kdai sate mail...tempat lepak aku...

best tau korg...biler ade org yang slalu ingatkan kiter....


jemput mkn sate yer....



smpai jer bilik..aku pon bukak r adiah aku...wew~~ ade baju yang aku pilih tadi rrrrrrr..hakhakhak...

baju aku pilih tadi wehhh...




pastu aku dapat katak yang da lama aku tringin nk beli....





comel tak kawan baru aku???



pastu ade ag....ade kad..sweet lew....



kad bufday aku...hihihi

thanx lew aku ucapkan kat sape2 yg da wish kat aku..hihi..n 4 bia..thanx 4 da sweet moment...kanangan trindah tue..hihihi....

eppy bufday apple~~~~~~~~



















epy bufday princess part 1

hihihi..apple bcome 20...at last umo aku masuk gak doplo tahun...jadi gadis sunti u..hikhikhik....ok r...1st day in my bufday mmg banyak giler r ucapan..hihi..tapi tadew sambutan..uwaaaaaaaaaaaa...sdey dowh....hukhukhuk...da next day tue haku pon dengan ase tak bsalahnyer kuar g bando tedekat...blik kek yg kecik n cumel2..just 4 me..lpas niat r da doplotahun la katakan...klo bley nk jer sambut scara besa2ran..hihihi






nie la kek bufday aku yg ke doplo...heheh..katak 4 eva...


keenakan kek katak ku mmg tak tkira la..hihihi..bkn snang nie..penat aku rown 1 bintulu cari kek sechumel nie..hihihi...yum2..haku makan kek nie smbil wat muka tharu..hihi...da jadi dewasa nie..bkn snang..takut jer lan jadi dewasa...korg suka kew jadi dewasa??..huhuhu


cuba korg tgk ckit muke si comel katak ku...

settel mkn kek kat foodcourt dkat bintulu....haku pon melangkah meneruskan perjalanan ku balik ke kolej...huhuhuhu...bufday gurl yang kesian..hihihi...

dua ari pas bufday aku...member baik aku ajak aku kuar..kebetulan waktu tu aku pon dalam kebusanan yang melampau..aku pon kuar r...awal gak r kte org kuar...dia bawak aku g mall..aku follow jer..pastu soh aku pilih baju...aku pilih r yg mana aku bekenan...hikhikhik...pastu dia dok memilih pebenda tah..aku pon ase bosan tunggu..so aku ckp r

"bia..aku turun dlu r...."

dia pon balas

"ok2 beb..ko turun dlu...kang jpa kat bawa.."

(mall tue 2 tinggkat)

aku pon jenjalan la kat bawah mall tue..then aku tpandang smting yg chumel...tanpa segan silu aku pown hamik benda tue...(niat nk adiah kan kat kawan baek aku nie la...)..aku pon tros hamik benda tue then g bayar..pastu balut lelawa...cecumal..masuk dlm beg...huehuehuehue..

besambung...


apa itu cinta?? part 2

Bila keyakinanku datang
Kasih bukan sekadar cinta
Pengorbanan cinta yang agung
Ku pertaruhkan

Bila keyakinanku datang…kasih bukan sekadar cinta..pengorbanan cinta yang agung..ku pertaruhkan…keyakinan adalah segalanya..titik bermulanya sesuatu perkara…keyakinan yang wujud dari dalam diri akan memnimbulkan perasaan CINTA…membawa kepada kebahagiaan..bila keyakinan itu hilang…cinta juga akan terbang…jagalah kepercayaan di dalam hati masing2…bagai cerita yang berlaku dalam hidupku…dua kali aku pernah di lamun cinta…dan kedua2nya telah meragut keyakinan ku..kini keyakinanku semakin hilang ditelan angin sepi…aku rela berkorban apa saja demi cintaku..tetapi tak pernah ada penghargaan..keyakinan ku mula tergugat apabila kusedari diri ini hanya persinggahan…

Maafkan bila ku tak sempurna
Cinta ini tak mungkin ku cegah
Ayat-ayat cinta bercerita
Cintaku padamu
Bila bahagia mulai menyentuh
Seakan ku bisa hidup lebih lama
Namun harus ku tinggalkan cinta
Ketika ku bersujud


Kesempurnaan wujud di dalam hati pasangan masing2…sepertimana yang telah ku sebutkan tadi…faktor luaran hanya menyebabkan seseorang jadi keliru dan berubah fikiran…dan keyakinan itu mulai hilang dari dalam diri…keyakinan itu bukan saja hilang melalui factor luaran..tetapi sikap pasangan itu sendiri…sikap sambil lewa dan tidak mempedulikan antara satu sama lain….

Jadi…bila kita berjumpa dengan seseorang yang dapat membuatkan kita menjadi yakin terhadap dirinya…kita boleh mencuba…kerana…setiap makluk di jadikan berpasangan..dan kita harus sentiasa mencari…bukan hanya menunggu…dan terus menunggu…penantian pada sesuatu yang tidak pasti…membuang masa dan waaktu yang diberikan oleh tuhan untuk menikmatio hidup sekayaknya…tapi cinta dan keyakinan kita pada yang esa..adalah segalanya…tiada tolak bandingnya..aku sayang diriku sendiri…kerana itu aku biarkan cintaku berlalu sepi dari terus dihimpit kepiluan…

apa itu cinta?? part 1

Hadirnya tanpa di duga..cinta..sesuatu perkataan yang sangat misteri bagiku..apa itu cinta yang sebenarnya..kata organg..cinta itu gabungan dari perasaan kasih dan sayang..wujudnya tak mengira tempat..waktu dan ketika..

Bagiku…cinta itu aialah keyakinan..disulami dengan perasaan kasih dan sayang…tiada keyakinan..maka tiada cinta…cinta juga ilalah keiklasan..keiklasan yang wujud di dalam hati..telus dan tulus..buka kerana paras…harta..dan kekayaan…hanya kerana keyakinan…
Seorang gadis mengahwini seorang lelaki kerana keyakinannya terhadap lelaki tersebut…wujudnya keyakinan..itu cinta..dapat dirasai..keyakinan antara satu sama lain…


Kesempurnaan seseorang wujudnya di hati seseorang yang lain…bukan dari pandangan mata kasar…atau pendapat orang yang lain..hanya pasangan tersebut yang Nampak kesempurnaan diantara satu sama lain..faktor luaran hanyalah menambah dan mengurangkan kesempurnaan tersebut..

Tapi..keyakinan adalah segalanya..penting dalam sesuatu perhububgan…"aku cinta pada mu”…ungkapan keramat yang wujud di bibir semua orang…tapi dapatkah seseorang yang selalu mengucapkannya dapat mendefnasikan ayat tersebut..

Sewaktu aku menulis nie..aku sedang mendengar lagu…kemudian terfikir..berfikir..dan terus berfikir…
Padaku…lagu rossa..ayat2 cinta..cukup baik untuk mendefinasikan apa itu cinta…


Desir pasir di padang tandus
Segersang pemikiran hati
Terkisah ku di antara cinta yang rumit


Cinta memang sesuatu yang rumit kerana ia melibatkan kehidupan seseorang…seumur hidup seseorang pasti mau menemukan orang yang bebetul sayangkan kita…tak kiralah samaada lelaki ataupun perempuan…tiada satu manusiapon yang nak hancurkan kehidupan masing2…even palacur..penagih..pembunuh sekalipon tak pernah terlintas di hati mereka untuk melakukan hal seperti itu..hanya faktor persekitaran yang mendorong seseorang kejalan yang salah dalam kehidupan mereka…mereka juga inginkan cinta sejati..sama seperti semua orang…kehidupan memang sesuatu yang rumit dan susah untuk di uruskan…hidup Cuma sekali..kejarlah kehidupan ini…peluang yang dating Cuma sekali…masa yang dating juga hanya sekali…carilah cinta sejati..yang bakal bertahta di hati…

Thursday, March 12, 2009

aku yang dewasa....

hiks....alhamdulillah...aku melangkah ke umo 20 tahun gak akhirnya....hihihi..kira da jadi gadis sunti la nie..ngam da la nk kawen..wakakakak..(ayat gatai nie....)


aku epy dengan kehidupan skang nie..wlaupun kadang2 amat memeningkan kpala otak aku nie...hhuhu....aku ase sunyi pon ade..maklumla..da beso...tade org nk hamik kisah sangat apew haku nk wat..ley fikir sendiri katanya..(ayat mtak belas kasihan tue..)..huehuehue...


azam aku sjak melangkah ke doplo tahun nie ialah.........


1- nak jadik dak baek...

2- namo manja2 sangat da...da besau kot..hihi

3- cam besa bak kata jurulatih aku...must be la nk kasik mama n papa aku epy...

4- haku mau jadik da best gulz 4 my fmly..

5- it's time to me nk cari pasangan idop...da basau la katakan..

6- aku nak jadi pompuan yang tabah....tadak buli2 ag...sipak kang...

7- hope aku dpt trima fmly baru yang bakal masuk bln5 nie...abg aku mau kawen...

8- nak syum sokmo wlaupon kna buli (bak kata lec aku...kna marah pon syum..)

9- briman pade yang 1....tuhan yang mencipta..jangan nk ngade fikir bukan2...astaga...ish2..

10- bjimat cermat tok masa depan (kaki boros aku nie)

hihihihi..ok tak kenkawan ku~~

Monday, March 2, 2009

cinta

aku sendiri tak mengerti ape itu cinta...perlu ke cinta dalam hidupku....pusing kpala ngan perkataan tue...

aku mula mengenal CINTA seawal usia 15 tahun...lelaki pertama yang bebetul buat aku ringatkan dia jer....itu ke cinta??....aku senang dengan layanan yang diberikan....

5 tahun bukan 1 jangka masa yang singkat untuk saling mengenali..itukah cinta....

pada 1 hari cinta itu meninggalkan aku...sendiri...di atas kesalahan ku sendiri...aku...sibk dengan urusan harian...dia..rasa dirinya trabai..lalu melepaskan aku dengan cara hidupku sendiri...terima kasih di atas keputusan itu...

aku kni sendiri..mencari cinta yang bakal bertahta di hati..hati ku di usik oleh 2 lelaki...lelaki yang manis di bibi,,,salah seorang darinya bebetul mengambil berat tentang diriku...kini aku lepaskan hati ku..mencari hati yang inggin di singgahinya..yang sudi membelai jiwa..menempu hari2 mendatang denga senyuman..sentiasa berada di sisi ku...

aku mengharapkan sesuatu yang terbaik dalam hidupku...

tak ingin aku nuk melepaskan setap saat dalam hidupku...suka..duka..menengis dan ketawa...kan ku harungi segalanya..

ku bahagia.....

"bermulanya titik perjalanan kita..
hanya kita yang tentukan...
sama ada kita mampu tempuh..
atau kita cuma persinggahan cuma...
tapi aku pasti..
kehadiran cinta ini..
hanya untuk kita..
demi cinta..
sukar diluahkan segalanya..
bukan kata menjadi bukti..
tapi keiklasan jiwa juga kesetiaan menjadi taruhan..
segala yang bermula pasti ada akhirnya.."

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

hApPy BiRtHdAy PhArIsH

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

~my konvokesyen day~


Myspace Clocks, Fun Clocks at WishAFriend.com