wItH lOvE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, March 20, 2009

grop camping


hihihi...alow sesuama....kali nie aku post pasal pengalaman aku waktu ade dalam hutan slama seminggu....i like...hikhikhik....(ag pon mood nk mengupload gambo ade)

aku mula menjejakkan kaki ke dalam hutan pada 3/3/2009...mula menapak ke hutan yang ader dalam kolej nie gak....sangat soker masuk hutan bab t aku ley jpa banyak benda yang tadew kat luar..macam kubang yang sebesa penyepak dan sebagainyer...

kte org btolak dari kolej dlm kol 8 pagi...sangat sejuk...dengan berbekalkan keazaman yang tinggi aku ngan kenkawan yang seangkatan pown mula r berjalan....smpai jer kat separuh jalan kami nampak ade lori pakcik yang tlg hantarkan barang2 yang bebesar yang tak daya tubuh kecik nak bawak....

dengan keazaman yang tinggi salah sorang dari kawan ku yang kami panggil didi menahan lori tersebut....yihaaaaaaaa..aku dapat naik lori....pengalaman beb...sangat soker juga...ade kat blakang tue..lompat2 gitu...siap ley wat pilem ag...hakhakhakhak!!!!

smpai jer kat tapak 1st kem kami pown mula la membina bungalow kami sendiri...time tue kami d tempat ka 1 kemah 3 org....huhuhu..aku dpt ngan kenkawan yang tak berapa sebulu ngan aku r...kusut r gak memula tue...tapi lek jer...aku datang wat keja...hihihi...
pastu siap la bungalow yang aku idamkan....tadaaaaaaaaaa..........



nie la bungalow idaman kuuuuu....hihihihi


pastu sesuma pon sibuk tuk memasak....dlm kol 12 gak r kteowang dapat mkn...hiksss..bkn apew...kte org di ketuai oleh tukang masak yang best...miss bulu...sdap giler klo korg nk taw....walaupon just sadin jerk...tapi sweet biler kte mkn beramai2 dalam keadaan semulajadi yang mmg akan menambat jerk hati sesapa yang ade kat citu....aku r tue...hakhakhak..

pas settele mkn..kami pon bsiap2 tuk amali pertama kami..iaitu sivikultur hutan..huehuehue..mencabar nie klo korg nk taw...tugasan kali nie..kteorg kna berjalan agak jauh la tuk smpai tapak amali..pastu kteorg kna tanam pokok kat jalan balak yang da di tinggalkan lbey kurang 17 tahun....

korg nk taw...1st time aku smpai kat set agak tekejut la....sebab kawasan yang da penah jentera2 masuk curik balak dlm upm ni tade pokok besar pown....kesiannnnnn...

mmg kuang ajo itu pencurik...aku...sebagai rimbawati yang sayang bangat sama hutan pon mengambil tindakan...aku tanam 2 batang anak pokok balak kat kawansan tue...suma org kna tanam 2 batang ank pokok balak..kami ade 43 org..maknanya...

43 x 2 = 86 anak pokok....

sangat soker klo korg nk taw....bangga..t anak cucu ley tgk pokok yang nenek dia tanak..hakhakhak...sapew curik pokok yang aku tanam tu tak berkat idup dia...



nie adalah dua baby aku yang aku tanam...pokok sentang ngan pokok hape tah 1 ag lupa...


pastu berlaku lah proses mengorek tanah yang di bantu oleh kawan2ku...ape yang penting??????????....kerjasama!!!!!!!~~~~




kna korek lubang separuh lengan..baru pokok yang cumel nie nk idup...


hihihi....aku pon korek la lubang tuk baby yang cecumal nie....semoga pokok yang haku tanam nie hidup segar bugarrrr...100 tahun ag ley la tgk pokok aku tanam jadi balak....




hamik gambo dlu ngan pokok.....



haaa...masukan pokok...kemudian timbus smpai akar....

hiks~~~~....sweet tak haku....hakhakhak...


tadaaaaaa...da siap pown aku tanammm...


semoga pokok2 yang aku tanam nie idup lew...bebakti pada tanah dowh.....pas abeh kami tanam2 pokok2 nie..kami pon balik la ke tapak kem kami...nk rehat..masak2..madi2...pastu nk tido...besoknya ade ag yang lebih mencabar menanti...

4/3/2009

seawal kol 6 pagi kami bangun tuk kemas kemah kami...ari nie kami akan merentas hutan tuk ke tapak kem yang lain lak....perrhh....kata Dr. ong..pensyarah aku..kami akan mengambik masa selama 1 jam tuk smpai ke tapak kem seterusnya..korg...1 jam jalan dlm hutan tak sama taw dgn 1 jam jalan dalam mall..hakhakhak...sengal....aku pon bdoa semoga tuhan permudahkan perjalanan aku ari nie....


pas jer amik bekpas...kami pon mula la bsiap2 tuk gerak ke tempat yang laen...



kuch2 hotaheiii.....satg aku nak jalan jauh...hamik gambo dulu...


aku pon nengok la beg yang aku bawak...agak berat la sebenarnya.....huhuhu..tapi tak pe..aku cabar diri sendiri supaya aku dpt smpai kat next pit stop dengan barang2 aku sendiri...tak perlukan bantuan sesapewwwww....apple bolehhhhhhhh!!!!!!


nie la beg yang akan aku galas jap ag....


memang perjalanan tue sangat2 la mencabarnyer..sesapew yang tak tahan mmg da down...aku pon ampir2 putus asa gak..korg bayangkan la...dengan beg ag...aku kna naik turun 3 buah bukit..panjat2..aku tesungkur cium tanah 2 kali...abeh lutut lebam...tapi bebekalkan semangat yang ade dalam diri...alhamdulillah..aku berjaya smpai tapak kem seterusnya tanpa bantuan sesapa pon...terima kasih tuah kerana memberikan aku semangat yang kuat...

smpai je tapak kem seterusnya..kami pon wat la kemah ag....settel wat kemah masak la..kayu api group aku tank idup sebab tanah basah...so tgh ari ikat pewot r...sdey taw..tapi tak per...kan aku rimbawati....

kol 2 bermula ag amali sevikultur..kali nie kami kena menebas 1 kawasan hutan skunder yang pokok tank tumbuh...1st round kenkawan aku la tebas..aku lek2 dlu...tak makan tadew tenaga...hikhikhik..past settle tebas2 bagai tu..aku pon masuk la kawasan tu tuk second round iaitu menggali lubang....kali nie...sorg student kan gali 6 lubang...n kna tanam 6 anak pokok...wew~~

nk gali 1 lubang pon agak siksa la sbb tanah dia agak keras...tapi aku gali gak...chaiyokkkk...kerja2 penggalian tpaksa di tangguhkan kerana memberi peluang tuk student makan..rest...maknanya smbung besok la....pastu...kteorg pon balik la kemah...masak...yeahhhhh..api suda idup...ley masak meggi...makanan dlm hutan..biase la...

pastu amali petang tue di teruskan lagi..kol 5 petang..ini dia..amali yang ku tunggu2...wildlife...hihihi...ptg tue kami kna pasang perangkap...sangat sokerkan pengalaman ini...


1st step..macam besa....amik gambo dulu..hahahha


nie la mist net..nk tangkap kelawo...tarsius...


amali nie agak plik ckitler...sebab binatang2 nie tak suka kuar sensiang..deorg ske kuat memalam..so..pas settle pasang net nie kami balik kemah dlu...masak tuk mkn mkn...kol 9 kang pemeriksaan net pertama akan kami wat...yihaaaaaaaa......dapat ke tak....

dlm kol 9 suma da ready2 nk g tgk net..soker sangat...hihihi....aku suka ngan haiwan..so tadew masalah la..

1st net yang kami smpai hampa...tadew pown kelawo..yang ade just ranting2 kayu jer...pastu g lak ke net kedua...yihaaaaaaaa...adeeeeeeeee...hehhehe..kelawo pemakan buah....sangat sokerrr....dia lekat kat net tue....pastu try nk kuar..ksian pon ade..tapi kami just nk wat kajian jer...nk nangok jerk...kang lepas balik ler...



nie la hasilnyer..kelawo.....ske geget2 org nie...sangat nakal...

pastu g check ag....tetiba...........burung hantuuuuuuuuuuuuuu.......yihaaaaaaaaaaaaa




nie hasil seterusnya pada mlm tuee....burung hantu...sangat chumelll



pas abeh check suma net..hasil yang kami dpt kami bawak balik kat kem...nak amik berat...pastu ukur la apew yang bley di ukur....letihh...besok kami kna wat rondaan kali kedua..g tgk net dlm kol 5 pagi.....giler rrrr..huhuhu....



5/3/2009



seawal kol 5 pagi kami bangun tuk rondaan kali kedua....dengan harapan adew la haiwan2 yang cecumil lekat ag kat net kteorg...


g check kat net2...ade kelawo..n seko ag burung hantu...sangat soker....kali nie dapat kelawar pemakan serangga....




ini dia kalawo nyer..bkn yang pakai baju ijau tu....



sanggup ku berjaga kol 5 pagi tuk nengok durg yg comel2 nie...pas round suma kawasan..kami pon rehat la smentara nk tunggu amali tanam2 pokok laks...smbil tue kte org pon bgambar lew ngan haiwan2 nie....




nie adalah en katak yang sangat comel..ase nk seom2 jer...





nie la rupa si comel kelawar pemakan serangga....



nie lak si comel kelawar pemakan buah...



telepas nie mati aku nk tangkap semula....huehuehue...bulu dia sangat lembuttt



nie gambo ngan en burung hantu yang sangat garang...nie klo telepas lagi aku mati...



hensem tak en burung hantu nie....hihihihi



nie adalah yang last...tarantula....urghhh...sangat cantik korg taw..dia ngah bawak telo yang ade baby.....jangan main2 ni...sengatan dia ley membunuh dlm mase bape minit jer...klo nk bunuh diri..silalah masukan tangan ke dalam lubang tersebut....heuhuehue



smpai time amali sivikultur kami pon mula la memanam pokok..sorg 6 anak pokok...wew~~~...Dr ong janji ngan kami..pas settel tanam t 1 papan yang ade nama kami akan d pacakan di kawasan tue....aku banggaaaaaaaaaa....sumbangan kepada u taw..kepada alam..dan kepada dunia....hiksss~~



itu ialah aku yang sedang memanam pokok...masih mampu syummmm...



saje nk memanjew ngan korg..hihi smapingan nie...



tangan apple abeh leluka....naik bijik2..almaklum la..ade elergic skin...tapi tu bkn penghalang tuk apple jadi rimbawati yang berjayaaaaa.....



ketenangan air d tapak kem....beshhhhh...sejuk jer....

pastu kami pon meneruskan aktiviti brulang kali...round dam melawat...gambo banyak..tap banyak gmbo perasan aku....ari ketiga..btry camere suda flat...hukhukhuk...tadew gambo ag da...uaaaaaaaaa....
tapi alhamdulillah...aku slamat masuk n kuar...1 kepuasan yang takan aku lupakan....hiks...




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

hApPy BiRtHdAy PhArIsH

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

~my konvokesyen day~


Myspace Clocks, Fun Clocks at WishAFriend.com